sobota, 13 grudnia 2025 06:24
Reklama

Najlepsza kawa pod espresso - jaką wybrać?

Najpopularniejsza kawa? Oczywiście espresso! Ma niezwykle wyrazisty smak i zapewnia ekspresowy zastrzyk energii - między innymi za to kochamy tę kawę. Jaka jest najlepsza kawa pod espresso? Na co zwrócić uwagę podczas jej wyboru? Zobacz!
  • 03.01.2023 11:13
  • Autor: Grupa Tipmedia
Najlepsza kawa pod espresso - jaką wybrać?

Jeśli uwielbiasz espresso, to na pewno przyznasz nam rację, że kluczem do sukcesu jest dobre ziarno kawy do ekspresu, gdy zależy nam na zaparzeniu doskonałego espresso. To, jaka kawa do ekspresu będzie najlepsza do espresso uzależnione jest głównie od gustu danej osoby, ale mimo to warto znać zasady, którymi dobrze jest kierować się podczas poszukiwania idealnego ziarna.

Jakość jest praktycznie najważniejsza 

Tutaj nie ma miejsca na kompromis. Jeśli chcesz zachwycać się smakiem kawy, to sięgnij po tę z segmentu specialty. Takie ziarno otrzymało przynajmniej 80 punktów w 100 stopniowej skali jakości. Nie ma także żadnych defektów, ma ściśle określony profil smakowy i zawsze zaskakuje czystym smakiem i wyjątkowym aromatem. Zatem warto sięgnąć po ziarna specialty, gdy chcesz pić najsmaczniejszą kawę.

Kawa powinna być świeżo palona 

Co jeszcze wyróżnia dobrą kawę? Na pewno to, że jest świeżo palona. Musisz wiedzieć, że ziarna kawy bardzo szybko wietrzeją, pochłaniają zapachy z otoczenia oraz tracą swój wyjątkowy smak i aromat. W związku z tym kawa do espresso ma najlepszy smak tuż po wypale, zatem do 3 miesięcy od daty palenia. I choć kawę możesz zużyć w ciągu 2 lat po wypaleniu, to jednak zapewniamy Cię, że najlepiej będzie smakowała jedynie w pierwszych miesiącach. Pamiętaj więc, aby przed zakupem kawy, zainteresować się datą wypału i sięgać jedynie po ziarna wypalone niedawno. W zaufanych miejscach oferujących sprzedaż kaw możesz liczyć na to, że kawa zostaje wypalona dopiero po złożeniu zamówienia. To zapewnia między innymi palarnia kawy Finest Coffee - warto zajrzeć do jej bogatej oferty pod adresem: https://finestcoffee.pl

Arabica, a może mieszanka - Arabica i Robusta?

Podczas wyboru kawy do espresso na pewno zauważysz, że są kawy 100% Arabica, ale także mieszanki Arabiki i Robusty w różnych proporcjach. Zanim zdecydujesz, którą kawę wybrać, to koniecznie musisz wiedzieć, czym wyróżniają się oba gatunki kawy. Jeśli chodzi o Arabicę, to cechuje ją bogaty smak, a także mniejsza zawartość kofeiny (w porównaniu do Robusty). Możesz w niej wyczuć owocowe aromaty. Natomiast Robusta zawiera więcej kofeiny, lecz jej smak jest uboższy. Jak smakuje? Można powiedzieć, że profil smakowy tej kawy jest goryczkowy, dlatego mieszanki z Robustą rewelacyjnie smakują w połączeniu z mlekiem. Aczkolwiek to właśnie Arabica cieszy się największą popularnością, ponieważ może zaproponować znacznie więcej, jeśli chodzi o złożoność smaków i aromatów. 

Ziarnista kawa to najlepszy wybór

Sięgając po zmieloną już kawę, musisz wiedzieć, że szybko utraci smak i aromat. Także w sytuacji, gdy będzie doskonale zabezpieczona. Niestety kawa zmielona nie może smakować równie dobrze co świeżo zmielona kawa. Istotne jest też to, że fabrycznie zmielona kawa może nie być odpowiednim wyborem pod wybraną metodę parzenia, czego skutkiem może być przeparzona czy też niedoparzona kawa. Dlatego zawsze wybieraj kawę ziarnistą. Miel ziarno chwilę przed zaparzeniem kawy, aby zachować jego walory smakowe. 

Stopień wypalenia ma znaczenie

Wydaje Ci się, że najlepsza kawa do espresso powinna być wypalona bardzo ciemno? Cóż Włosi utwierdzili w tym przekonaniu praktycznie cały świat. Tak wypalona kawa jednak skutkowała bardzo mocnym, goryczkowym smakiem. Jednak już od dłuższego czasu panuje trend jaśniejszego palenia. Dzięki niemu kawa zachowuje naturalne owocowe niuanse - w końcu kawa pochodzi z owocu!

Jesteś na etapie poszukiwania najlepszej kawy do espresso? Pamiętaj zatem, aby zainteresować się stopniem, w jakim została wypalona. Te średnio wypalone kawy są bardziej złożone, natomiast ciemno palone wyróżniają się tradycyjnym smakiem. Warto zwrócić uwagę także na jasno palone ziarna do espresso - one mogą Ci pokazać nowe oblicze tej klasycznej i zarazem pysznej kawy. 


 

--- Artykuł sponsorowany ---


SŁUCHAJ NAS ONLINE!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama