Czym jest owies wielkanocny?
Wielkanocny owies to roślina jednoroczna z długimi pędami, które przyjmują intensywnie zielony kolor. Nazwa rośliny wiąże się z celem jej uprawy, ponieważ zielona trawka najlepiej znana jest jako ozdoba wielkanocna. Roślinę sieje się w tym okresie nie tylko ze względu na jej świeży kolor, ale również z powodu symboliki. Owies kojarzy się bowiem z odrodzeniem, zmartwychwstaniem. Jego pędy mają przywoływać także skojarzenia związane z budzącą się do życia przyrodą. Warto wspomnieć, że siany na Wielkanoc owies jest rośliną jadalną, choć stanowi przysmak przede wszystkim dla kotów. Ludzie również mogą bezpiecznie spożywać zielone źdźbła, dodając je na przykład do soków czy sałatek.
Jak uprawiać owiec wielkanocny?
Owies wielkanocny uprawiany jest wiosną równie często, co rzeżucha. Rośliny są też porównywalnie łatwe w wysiewie i pielęgnacji. Owies można zasiać na wacie, na ligninie lub w ziemi. Ważne, aby wybrane podłoże być dobrze przepuszczalne. Należy dbać także o jego stałą wilgotność. Do uprawy owsa wielkanocnego potrzebujemy dobrej jakości nasion, pojemnika (talerzyka, doniczki, tacki) oraz wspomnianego podłoża. Jeśli wybieramy płaskie naczynie, wystarczy ułożyć na nim watę lub ligninę. Natomiast do wysokiej doniczki lub pojemnika należy wsypać ziemię wymieszaną z piaskiem. Każde podłoże musi być wilgotne, a jego optymalna grubość to 1 cm w przypadku waty/ligniny lub 2-3 cm w przypadku ziemi z piaskiem. Na odpowiednio przygotowanym podłożu możemy rozłożyć - równomiernie - wybrane nasiona owsa. Następnie każdego dnia musimy systematycznie podlewać je niewielką ilością wody, najlepiej za pomocą spryskiwacza. Nie wolno dopuścić bowiem ani do przesuszenia, ani do przelania uprawy. Pojemnik z owsem powinien stać w miejscu dobrze nasłonecznionym, ewentualnie półcienistym. Pierwsze kiełki mogą pojawić się po około 8 - 10 dniach. Jeśli spóźnimy się z wysiewem, przed umieszczeniem nasion w podłożu możemy zamoczyć je w wodzie na około 3 godziny - to powinno przyspieszyć cały proces.
Kiedy siać owies wielkanocny?
Owies wielkanocny jako dekoracja ma najczęściej kilka, kilkanaście centymetrów wysokości. Ponieważ roślina rozwija się bardzo szybko, nie musimy spieszyć się z wysiewem przed świętami. Wystarczy zrobić to na około 14 dni przed nadejściem Wielkanocy. Termin ten nie jest jednak uniwersalny, ponieważ wiele zależy od tego, w jakim celu planujemy uprawę. Jeśli chcemy spożywać zielone źdźbła w okresie świąt, możemy odłożyć wysiew na później. Mniejsze kiełki będą delikatniejsze, a tym samym lepsze w smaku. Jeżeli zaś potrzebujemy owsa do efektownych dekoracji na świąteczny stół, warto zaplanować siew nawet na około 20 dni przed Wielkanocą - wtedy źdźbła będą wyższe.
Co zrobić z owsem wielkanocnym po świętach?
Pędy owsa wielkanocnego są ozdobą, którą eksponuje się na świątecznym stole w ładnym pojemniku, najczęściej w towarzystwie pisanek, cukrowego baranka czy żółtych pisklaków. Warto pamiętać jednak, że rośliny nie uprawia się jedynie na cele dekoracyjne. Można z powodzeniem włączyć ją do codziennej diety, aby wzbogacić jadłospis o cenne składniki odżywcze. Młode pędy owsa zawierają liczne witaminy i minerały, dlatego pozwalają wzmocnić organizm i zadbać o dobre samopoczucie. Trawkę wielkanocną można poszatkować i dodawać do sałatek zarówno jako jeden ze składników, jak i w formie dekoracji. Zielona posypka sprawdzi się również na kanapkach i faszerowanych jajkach w roli podobnej do szczypiorku. Po świętach roślinę można wykorzystać także jako kompost - pod warunkiem wysiewu w ziemi.












