Dania z fitcateringu. Czy taki sposób odżywiania ma sens?
Nie bez powodu z usług cateringów pudełkowych korzysta coraz więcej osób. Gotowe do spożycia posiłki – sycące sałatki, pożywne koktajle, desery w zdrowszej wersji – i zbilansowane menu zachęcają do takiego sposobu odżywiania.
W dobrych cateringach jadłospisy układane są przez dietetyków, a w najlepszych możesz skonsultować się ze specjalistą, który pomoże Ci wybrać odpowiednią dla Ciebie dietę. Zamawiając posiłki pudełkowe, jesz różnorodnie i regularnie, masz okazję spróbować nowych dań, a zawarte w nich zdrowe tłuszcze, białko i błonnik wspierają Twoje zdrowie. To nie wszystko: taka forma żywienia ułatwia wypracowanie dobrych nawyków i udowadnia, że wartościowa dieta nie musi być monotonna.
Zdrowe jedzenie w pudełkach. Co to znaczy?
Jakie jedzenie pudełkowe można nazwać zdrowym? Musi ono spełnić kilka warunków – przede wszystkim mieć określoną zawartość składników odżywczych. W praktyce oznacza to odpowiednie proporcje tłuszczów, białka oraz węglowodanów, a także obecność witamin i minerałów.
Nie byłoby to możliwe bez pełnowartościowych składników: świeżych warzyw, sezonowych owoców, pełnoziarnistych kasz, strączków, chudych ryb i mięs. Równie ważna jest dopasowana do Twojego wieku, płci, codziennej aktywności oraz celu diety kaloryczność.
Jakie diety masz do wyboru?
Wygodna Dieta to jedna z częściej wybieranych diet pudełkowych w Żyrardowie. W ofercie tego cateringu znajdziesz kilkanaście planów żywieniowych do wyboru, między innymi wariant odchudzający, keto, dla sportowców.
Jeśli chcesz schudnąć, zastanów się nad zamówieniem jadłospisu niskokalorycznego – ułatwiającego zrzucenie kilogramów i zarazem urozmaiconego. Planujesz ograniczyć węglowodany w diecie lub zbudować masę mięśniową? W pierwszym przypadku dobrym wyborem będzie menu ketogeniczne, w drugim – jadłospis sportowy, obfitujący w pełnowartościowe białko i ograniczający węglowodany proste.
Wegetariańskie i wegańskie jedzenie z pudełka
Jeżeli nie jesz mięsa, zwróć uwagę na menu wegetariańskie, które mimo wykluczenia tej grupy produktów powinno być odpowiednio zbilansowane. W przykładowym urozmaiconym menu wegetariańskim znajdziesz: naleśniki z twarożkiem, sałatkę z mozzarellą i brzoskwinią, gofry orkiszowe z zielonym pesto.
Alternatywą dla tego rodzaju diety jest w pełni roślinny wariant wegański, w którym dominują dania z warzyw, strączków, owoców i nasion. Uzupełniają je potrawy z dodatkiem roślinnych zamienników nabiału na bazie mleka kokosowego, soi i orzechów.
Różne rodzaje jadłospisów ograniczających gluten
Kolejną grupą planów pudełkowych są jadłospisy ograniczające pszenicę, żyto, jęczmień i inne zboża zawierające gluten. Zastępują je produkty bezglutenowe – kasza jaglana i gryczana, komosa ryżowa, amarantus. W zależności od potrzeb możesz zdecydować się na jadłospis niskoglutenowy lub wariant, który oprócz tego białka eliminuje również inne składniki, na przykład laktozę lub nabiał.
Mimo że takie plany wykluczają powszechnie stosowane produkty, nie są monotonne. Wystarczy wspomnieć przykładowe dania z diet eliminacyjnych: naleśniki jaglane z kremem z nerkowców, gryczana tarta z burakiem czy kukurydziany kuskus z mango.













