Pot-still
Destylatory starego typu, jak np. „zimne palce”, są coraz rzadziej stosowane ze względu na niską wydajność i słabą jakość destylatu. Pot-stille wyróżniają się natomiast nowoczesną konstrukcją, poza tym robi się je głównie z miedzi, a nie stali nierdzewnej – miedź jest droższym materiałem, ale ma lepsze właściwości, co przekłada się na głębszy, bardziej aromatyczny smak. W alkoholach produkowanych na miedzi nie ma też szkodliwych związków, ponieważ pierwiastek ten reaguje z destylatem, podczas gdy trunki z nierdzewki mają metaliczny posmak i nieco ostrzejszy, bardziej surowy smak.
Jeśli chodzi o budowę, to destylator typu pot-still ma krótką, nieocieploną rurę (deflegmator). Skraplanie par i odbiór destylatu odbywa się w chłodnicy, a montując dodatkowe elementy można rozszerzyć możliwości destylatora – aromatyzator pozwala na zastosowanie botaników czy skórek które przechodzą do destylatu, z kolei reflux wzmacnia alkohol i skuteczniej go oczyszcza. W pot-stillu dochodzi do destylacji prostej, dlatego w destylacie zostaje dużo związków smakowych i aromatycznych, i właśnie z tego względu jest to typ idealny do produkcji alkoholi smakowych z owoców, zbóż, czy destylacji win.
Kolumna półkowa
Destylator półkowy jest nieco bardziej skomplikowany w obsłudze. Składa się z kilku segmentów-półek, na których dochodzi do częściowego skraplania par. W górnej części znajduje się głowica z chłodnicą i zaworem do pozyskiwania destylatu. Liczba segmentów decyduje o aromacie i głębi smaku, dlatego w zależności od preferencji kolumnę można skracać albo wydłużać – im więcej półek, tym mocniejszy będzie też trunek. Kolumna półkowa jest więc bardziej elastyczna od pot-stilla, ale wymaga większego doświadczenia. To odpowiedni destylator dla osób, które chcą produkować i jakościowe alkohole smakowe, i tradycyjny bimber. Więcej o takim sprzęcie: dobrydestylator.pl.
Kolumna rektyfikacyjna
Ten typ destylatora ma długą, co najmniej 100cm rurę z ociepleniem i wypełnieniem – zazwyczaj są to nierdzewne sprężynki pryzmatyczne. Górną część aparatury stanowi głowica ze skraplaczem – w wersji klasycznej głowica jest pionowa, w modelu Aabratek głowica jest pochylona. W kolumnie rektyfikacyjnej przeprowadza się destylację wielostopniową (rektyfikację), co pozwala uzyskać idealnie czysty spirytus 96 proc. Jeśli kolumnę można przełączyć w tryb pracy pot-still, oprócz spirytusu da się wyprodukować również destylaty smakowe. Kolumna rektyfikacyjna z dwoma systemami odbioru jest więc sprzętem uniwersalnym, ale najbardziej nadaje się do produkcji spirytusu – do przygotowywanie wyłącznie alkoholi smakowych lepszym wyborem będzie zakup kolumny półkowej albo pot-stilla.












